+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Projektiranje in krmiljenje miniaturnih vodnih plovil

2. januarja, 2024 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Prof. dr. sc. Željko Šitum, dr. sc. Juraj Benić, Toni Fain, univ. bacc. ing., Pavao Kaštelan, univ. bacc. ing.; all University of Zagreb, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture

Povzetek:
Prispevek opisuje projektiranjein praktično izvedbo dveh mehatronskih sistemov, namenjenih navigaciji v vodi. V članku je najprej predstavljen daljinsko voden čoln na pnevmatski pogon, kot primer ekološkega in nekonvencionalnega plovila. Čoln je izdelan s pravilno razporeditvijo sestavnih delov, ki zagotavljajo njegovo boljše ravnotežje. Propeler poganja zračni motor, ki omogoča pogon čolna. Aktuator za krmiljenje je tripoložajni pnevmatski cilinder, ki realizira tri položaje lista krmila (levo-sredina-desno). Dovod zraka v aktuatorje se krmili z ventilskim blokom in mikrokrmilnikom. Čoln se lahko uporablja za patruljiranje vodnih poti, spremljanje morskih divjih živali ali izvajanje testov kakovosti vode. V drugem delu članka je predstavljeno daljinsko vodeno podvodno vozilo oziroma miniaturna podmornica. Telo podmornice je vodotesna komora, ki vsebuje štiri balastne rezervoarje, krmilno enoto in baterije. Dva servo motorja se uporabljata za polnjenje in praznjenje vode iz balastnih tankov, kar omogoča, da plovilo zlahka potone in lebdi. Podmornico krmili servo motor, ki vrti list krmila, in enosmerni motor, ki poganja propeler. Mikrokrmilnik se uporablja za krmiljenje smeri vrtenja motorjev in kota krmila podmornice.

Ključne besede:
čoln na pnevmatski pogon, zračni motor, podvodno vozilo, daljinsko upravljanje, miniaturna podmornica​

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri