+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Švicarsko podjetje HOCOMA AG je v okviru projekta TERRINet začrtalo nov razvojni trend na področju rehabilitacije gibanja

31. avgusta, 2020 | Novice

​Podjetje HOCOMA AG se je za sodelovanje v projektu TERRINet odločilo, da na že obstoječi robotski opremi preizkusi nove smernice za razvoj tehnologij za rehabilitacijo gibanja, brez predhodnega finančnega vložka v nadgradnjo lastne opreme.

Njihov cilj je namreč bil testirati dva napredna krmilnika (krmilnik s hitrostnim poljem in živčno-mišični krmilnik), ki bi ju lahko uporabili za nadaljni razvoj svojega glavnega tržnega produkta – eksoskeleta Hocoma Lokomat® – namenjenega rehabilitaciji spodnjih ekstremitet bolnikov z nevrološkimi okvarami.

Eksperiment so opravili na TERRINet platformi LOPES (slika 1), ki jo ponujaja Laboratorij za robotiko in mehatroniko (RAM), Univerze Twente na Nizozemskem. Platforma LOPES je namreč namenjena prav preizkušanju novih krmilnikov in ocenjevanju algoritmov.

Slika 1: Jan Veneman, predstavnik podjetja v projektu TERRINet na LOPES platformi…

OCENJEVANJE KRMILNIKOV NA PODLAGI TESTA HOJE

Ocena krmilnika s hitrostnim poljem (slika 2) je bila izvedena s predhodno določeno referenčno krivuljo z dejanskimi položaji sklepov. Cilj je bil sklepne kote in želene poti. Rezultat testa hoje je pokazal, da pri referenčni poti med gibanjem subjekta prihaja do odstopanja. Dodatna testiranja pa so potrdila, da je do nastale težave prihajalo zaradi samega regulatorja in ne spremenjenih krmilnih parametrov, ki so bili potrebni za implementacijo krmilnika v samo platformo. Enak test je bil opravljen tudi z živčno-mišičnim krmilnikom, ta se je izkazal za veliko bolj primernega in intuitivnega kot krmilnik s hitrostnim poljem.

Slika 2: Ocena krmilnika s hitrostnim poljem na platformi LOPES.

OPRAVLJEN EKSPERIMENT JE ODPRL NOVE RAZVOJNE SMERNICE REHABILITACIJE GIBANJA

Opravljen eksperiment je potrdil primernost obeh krmilnikov za zagotavljanje intuitivne AAN podpore pri rehabilitaciji gibanja. Tako bi lahko nadaljni razvoj implementacije krmilnikov pripomogel k bistvenemu izboljšanju opravljanja kliničnih študij za okrevanje gibanja nevroloških bolnikov. Jan Veneman in Bente Bloks priporočata sodelovanje v TERRINet projektu vsem podjetjem, ki bi želeli raziskati nove razvojne priložnosti na najbolj naprednih robotskih platformah v Evropi, brez predhodnega vlaganja v potrebno opremo.

Ponujamo brezplačen dostop (stroški potovanja in nastanitve kriti s strani projekta) do 15 najboljših laboratorijev v Evropi, kjer lahko izbirate med več kot 100 najbolj naprednimi robotskimi platformami. Vključno s strokovno podporo vodilnih strokovnjakov za robotiko.

Izberite svoj laboratorij in preverite, s katero robotsko opremo lahko ponesete razvoj vašega podjetja na novo raven.

Prijave zbiramo do nedelje, 30. septembra 2020, do 22:55, na www.terrinet.eu

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri