+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Vabilo na predavanje dr. Milan Kambič – Hidravlične tekočine v praksi – včeraj, danes in jutri

27. decembra, 2022 | Novice

​Fakulteta za strojništvo, Društvo ALUMNI Fakultete za strojništvo, Laboratorij za oljno hidravliko na FS in Slovensko društvo za fluidno tehniko vabijo na strokovno predavanje

Hidravlične tekočine v praksi – včeraj, danes in jutri

Predaval bo dr. Milan Kambič iz podjetja OLMA, proizvodnja maziv, d.o.o.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 12. januarja 2023, ob 16.00 v predavalnici inž. Ivana Munde na Fakulteti za strojništvo, Smetanova 17, 2000 Maribor.

VSEBINA
V okviru predavanja se bo predavatelj dotaknil izredno pomembne problematike hidravličnih tekočin. V ospredju bodo praktični vidiki uporabe, kot so npr. pomen poznavanja oznak hidravličnih tekočin in možne napake pri zamenjavi, trendi razvoja hidravličnih tekočin, nadzor in obvladovanje kontaminacije, ocena stanja in parametri za oceno, vrste embalaže ter transport in skladiščenje tekočin, potrebna čistoča sveže tekočine, polnjenje in prvi zagon hidravličnih naprav, najpogostejše napake pri uporabi, mešanje hidravličnih tekočin iste vrste in različnih vrst, odstranjevanje odpadnih tekočin, zaščita uporabnika pri uporabi maziv … glavna vprašanja, ki morajo zanimati vsakega uporabnika hidravličnih tekočin.

Za dr. Kambiča lahko zagotovo rečemo, da je eden tistih izkušenih inženirjev, ki mu v dosedanji strokovni karieri gre vse kot namazano, saj se dosledno drži vsem znanega reka “Kdor maže, ta vozi” oz. “Kdor dobro maže, ta dobro vozi”. (Pri tem seveda mislimo na mazanje v tehničnem smislu.)
Mazivom je namreč posvetil svojo strokovno pozornost in inženirsko kariero. Z njimi se je najprej srečal na Univerzi v Ljubljani, kjer je študiral, sodeloval je tudi s tedanjim Centrom za tribologijo na Univerzi v Ljubljani in nato v Železarni Jesenice, kjer je bil zaposlen kot inženir za tribologijo. Sedaj ima z mazivi dnevno opravka kot direktor tehnične službe podjetja OLMA d.o.o. iz Ljubljane, ki je naš vodilni proizvajalec maziv. Hkrati je tudi komercialno tehnični predstavnik podjetja in je tako dnevno v stiku s strankami pri reševanju težav. Prav tako je tudi pisec več strokovnih knjig in vrste prispevkov na temo mazanja. Zadnja od njegovih knjig, še čisto sveža, je Mala šola mazanja.
Ker je zadolžen za maziva in tudi vključen v razvoj le-teh, je bilo povsem pričakovano, da se je mazivom, popolnoma nove vrste, posvetil tudi v svoji doktorski nalogi, ki jo je zagovarjal na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru – ionskim hidravličnim tekočinam. Za te meni, da so zaradi svojih izrednih snovnih lastnosti hidravlične tekočine prihodnosti primerne za običajne in ekstremne aplikacije.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji pri IZS za udeležbo na izobraževanju pridobijo 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.
Vse, ki se bodo izobraževanja udeležili prosimo, da se prijavijo prof. dr. Lovrecu ali prof. dr. Gotlihu.

 

Predsednik Društva ALUMNI FS
red. prof. dr. Andrej Polajnar

Dekan Fakultete za strojništvo
red. prof. dr. Bojan Dolšak

Novice

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri