+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Dodajalna tehnologija v praksi: Testna analiza hidravličnega ventila z inovativno ventilsko ploščo

12. septembra, 2025

Jan Bartolj, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo; Domen Strenčan,, dr. David Homar, univ. dipl. inž., oba Solid World d. o. o., Radomlje; Izr. prof. dr. Franc Majdič, univ. dipl. inž., Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo,

Ventil 31 (2025) 4 / Recenzirani članki / Strokovni članek – 1.01

Revija Ventil - Zupan - 7 2025

Izvleček:

Študija proučuje uporabo dodajalnih (oz. aditivnih) tehnologij pri izdelavi hidravličnih komponent, z osredotočenostjo na 3D-tiskane ventile in priključne plošče z integriranimi tlačnimi senzorji. Aditivne tehnologije, kot sta Metal Binder Jetting (MBJ) in Selective Laser Melting (SLM), omogočajo oblikovno svobodo, konsolidacijo delov in optimizacijo notranje geometrije za zmanjšanje tlačnih izgub ter mase. V raziskavi so izdelani in testirani kovinski ventili, izdelani s postopkom MBJ, ki omogoča visoko produktivnost in izdelavo kompleksnih struktur brez podpor. Primerjava s SLM razkriva prednosti MBJ zaradi večjih izdelovalnih hitrosti, nižjih stroškov in manjši potrebi po podpornih strukturah. Meritve pretoka in tlaka so pokazale, da ima aditivno izdelana ventilska plošča za približno 4 MPa nižji padec tlaka pri enakem pretoku, kar pomeni večjo učinkovitost. Poleg tega je 3D-tiskano ohišje ventila za 67 % lažje od konvencionalno izdelanega. Rezultati potrjujejo, da so aditivno izdelane komponente primerne za serijsko uporabo v hidravlični industriji, saj ponujajo boljše izkoristke, krajše čase montaže in možnost oblikovne optimizacije, kljub višjim stroškom v primerjavi s konvencionalnimi deli.

Ključne besede:
Aditivne tehnologije, optimizacija geometrije, hidravlični ventili, priključne plošče, meritve

Copyright (c) 2025 Jan Bartolj, Domen Strenčan, David Homar, Franc Majdič

To delo je licencirano pod mednarodno licenco
Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0.

Razen kjer ni drugače navedeno, so članki v
tej reviji objavljeni pod mednarodno licenco
Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0.

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri