+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Preizkušanje vpliva svetlobnih pogojev na kakovost slike za optični pregled površinskih napak

11. maja, 2022 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Research Fellow George Cordoyiannis, PhD, Senior Lecturer Iris Fink-Grubačević, MSc, both Faculty for Industrial Engineering Novo mesto; Assistant Prof. Tomaž Savšek, PhD, TPV Group d.o.o. & Faculty for Industrial Engineering Novo mesto

Povzetek:
Razvoj brezkontaktnih in avtomatiziranih orodij za optični pregled predmetov napreduje v primerjavi s taktilnimi metodami v sodobnih tovarnah. Da bi razvili napredno optično orodje za pregledovanje kovinskih komponent, se soočamo s številnimi izzivi. Predstavljamo kratek pregled kakovosti slike površinskih napak in defektov, pridobljenih pri različnih svetlobnih pogojih. Namen teh meritev je pomagati pri izbiri optimalnih svetlobnih pogojev za zmanjšano površinsko odbojnost in večjo jasnost slike, pri čemer se spopadamo z enim od mnogih izzivov, ki so povezani z razvojem naprednega orodja za optične preglede EAGLE. Zasnova tega orodja je prilagojena za pregled kovinskih komponent, proizvedenih za avtomobilsko industrijo.

Preprosto ali kompleksno oblikovane lakirane kovinske komponente so bile osvetljene z LED-svetlobo spremenljive jakosti. V kakovosti slike se opazijo določeni trendi. Kar se tiče napak na zunanjih površinah, je LED-osvetlitev nizke intenzivnosti v veliki večini primerov koristna; daje ostre in podrobne slike oblike in morfologije napak, ki jih spremlja šibka in nemoteča odbojnost. V primeru napak na notranjih površinah LED-osvetlitev ni prinesla nobenih izboljšanih rezultatov.

Ključne besede:
optični pregled, površinske napake, osvetlitev​

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri