+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Prenova prodajnih in proizvodnih procesov v podjetju Robeta

3. septembra, 2023 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Klara Štavdekar, mag. str., Robeta, d. o. o., Slovenj Gradec;
Dr. Mitja Cerovšek, univ. dipl. inž., Iskra PIO, d. o. o., Šentjernej

Razširjen povzetek:

Prenova in nadgradnja poslovnih oz. delovnih procesov podjetjem omogoča izdelovanje in dobavljanje individualiziranih produktov ter zmanjševanje časa proizvodnega cikla. Proizvodna podjetja, ki prenovo in nadgradnjo poslovnih procesov uskladijo s potrebami strank, serviserjev in distributerjev, lahko povečajo zadovoljstvo strank in kakovost svojih produktov ter izboljšajo odzivnost trgovcev in hitrost dobav. Z analizo in prenovo proizvodnega procesa lahko povečamo uspešnost in vrednost podjetja, kar pozitivno vpliva tudi na njegove finančne kazalnike. Prenova omogoča pravočasno naročanje materiala in učinkovitejše planiranje proizvodnih kapacitet ter posledično vpliva na zmanjšanje potrebnega časa, stroškov dodatnega dela in materiala.

Tudi v industriji predelave kombijev v avtodome predstavljata izziv konstruiranje in dobava individualiziranih in notranje raznolikih modelov avtodomov glede na trende na različnih trgih, za kar pa je ključnega pomena razvoj skladnega in učinkovitega postopka konfiguriranja naročila. Na primeru podjetja Robeta d. o. o. smo analizirali obstoječe stanje procesa prodaje in naročanja avtodoma (kreiranja naročila končnega izdelka) ter procesa proizvodnje.

Pripravili smo model izboljšanega procesa kreiranja naročila. Razvili in uporabili smo konfigurator B2B, ki omogoča standardizirano in avtomatizirano izvajanje naročila ter integracijo vseh potrebnih podatkov med proizvajalcem in trgovcem. S prenovo procesov in razvojem informacijske rešitve smo odstranili razhajanja med notranjimi in zunanjimi izvajalci proizvodnih in prodajnih procesov. Z uvedbo izboljšav in informatizacijo procesa kreiranja naročila za poslovne uporabnike smo izboljšali odnos med proizvajalcem (podjetje Robeta) in končnim uporabnikom (fizično osebo). S tem smo povečali učinkovitost proizvodnih procesov, izboljšali uporabniško izkušnjo v odnosih B2B in B2C ter zmanjšali stroške prodajnega in proizvodnega procesa v podjetju.

Ključne besede:
prenova in nadgradnja delovnih procesov, digitalizacija, informatizacija, avtomatizacija, konfigurator

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri