+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Poslovni in tehnološki vidik informatizacije in avtomatizacije procesov v industrijski praksi

3. avgusta, 2022 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Doc. dr. Mitja Cerovšek, univ. dipl. inž., Iskra PIO proizvodnja industrijske opreme, d. o. o. Šentjernej

Razširjeni povzetek:
Digitalna preobrazba prinaša organizacijam velike tehnološke in poslovne izzive. Pomaga spreminjati vzorce delovanja organizacij in vpliva na povečevanje inovativnosti in konkurenčnosti. Hkrati predstavlja sijajno priložnost za razvoj in uvedbo številnih pozitivnih sprememb obstoječega poslovnega in procesnega modela. Ključno vlogo izvedbe potrebnih sprememb pri tem lahko odigra sočasnost upravljanja treh vsebin: definiranja in izvajanja strateških usmeritev podjetja, obvladovanja poslovnih procesov ter razvoja informatizacije in avtomatizacije.
Organizacije pri obvladovanju sprememb praviloma uporabljajo pristop informatizacije in avtomatizacije poslovnih procesov, ki je osredotočen predvsem na doseganje tehnoloških sprememb. Tak pristop ni več ustrezen in je postal nezadosten. Predlagamo pristop, ki poleg tehnoloških upošteva tudi poslovne vidike potrebnih sprememb. Tak pristop omogoča bistveno boljšo interakcijo med vsemi deležniki, ki so vključeni v procese sprememb, hkrati pa namenja pozornost tudi vsebinam, ki jih tehnologija ne zaznava v zadostni meri. Ker izhaja iz poslovnih vzgibov, pa hkrati vodi tudi do bistveno boljših rezultatov v industrijski praksi. Predlagamo model strateškega in celovitega pristopa k potrebnim spremembam v okviru digitalne preobrazbe organizacije, ki upošteva 5 različnih področij potrebnih sprememb: strategijo, poslovne procese, tehnologijo, zaposlene in organizacijsko kulturo. Predlagani model je bil preizkušen in uspešno implementiran v industrijski praksi avtomobilske industrije in proizvodnje industrijske opreme.

Ključne besede:
industrija 4.0, digitalna preobrazba, poslovni procesi, poslovni in tehnološki vidik sprememb, prenova in informatizacija poslovanja, avtomatizacija procesa​

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri