+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Internetno krmiljena pnevmatična stiskalnica

14. julija, 2021 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Zvonimir Dabčević, Juraj Benić, Željko Šitum

Povzetek:
V prispevku je opisan postopek regulacije sile in položaja batnice pnevmatičnega valja stiskalnice, ki se krmili z internetom. Pnevmatična stiskalnica je povezana v internetno omrežje z mikrokrmilnikom. Tlačno zaznavalo in merilnik pomika sta povezana z mikrokrmilnikom. Tlak v komori pnevmatičnega valja stiskalnice se krmili s proporcionalnim tlačnim ventilom. Pnevmatična stiskalnica stiska kovinsko vzmet, ki služi kot sila bremena. Razvita je bila internetna aplikacija, ki omogoča več dejavnosti: a) internetno povezavo, b) izdelavo spletnega programa, c) odziv na rezultat analize delovanja stiskalnice in prikaz izmerjenih vrednosti, č) kontrolo algoritma PID-regulacije sile in/ali položaja batnice pnevmatičnega valja stiskalnice, d) realizacijo krmiljenja stiskalnice z nevronskimi mrežami s prepoznavanjem glasu upravitelja. Algoritmi regulacije in nadzora procesa se izvršujejo v realnem času. Razvita programska oprema pri tem skrbi za zajem podatkov z zaznavala tlaka in pomika, zbiranje podatkov s spletne strani, izračun krmilnih veličin in pošiljanje izmerjenih vrednosti v pretvornik signala ter pošiljanje povratnih informacij nazaj uporabniku spletne strani. V tem prispevku predstavljena pnevmatična stiskalnica se lahko uporablja za izobraževanje študentov na področju naprednih krmilnih algoritmov.

Ključne besede:
pnevmatična stiskalnica, regulacija sile in položaja, sistem, krmiljen preko interneta, glasovno-krmilni mehatronski sistem

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri