+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Razvoj in raziskave prototipa Stewartove ploščadi

30. decembra, 2020 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Jan Pustavrh, dipl. inž.; doc. dr. Aljoša Peperko, univ. dipl. inž., doc. dr. Franc Majdič, univ. dipl. inž.; oba Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo

Povzetek:
V Laboratoriju za fluidno tehniko (LFT) smo najprej izdelali miniaturni model Stewartove ploščadi. Na podlagi te miniaturne električno gnane in krmiljene Stewartove ploščadi smo se odločili izdelati hidravlični prototip ploščadi tipa 6-6, ki omogoča simulacijo v šestih prostostnih stopnjah. Sestavljena je iz dveh nepravilnih šesterokotnikov in šestih aktuatorjev. V našem primeru smo uporabili hidravlične valje in hidravlični agregat ter elektrohidravlični krmilni sistem. Ploščad smo postavili na stojalo, na katero smo postavili vse sestavine, ki so potrebne za njeno delovanje. Najzahtevnejši del pri izvedbi projekta je bila izdelava krmilnega dela, saj se ves čas med delovanjem giblje vseh šest hidravličnih valjev.

Ključne besede:
Stewartova ploščad, 6 prostostnih stopenj, hidravlične sestavine, simulatorji

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri