+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Razvoj servohidravličnega pogona na področju mehanike loma

16. marca, 2020 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Doc. dr. Vito Tič, univ. dipl. inž., prof. dr. Darko Lovrec, univ. dipl. inž., Marijana Milković, mag. inž., prof. dr. Nenad Gubeljak, univ. dipl. inž., vsi Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo

Povzetek:
Naprave za preizkušanje dinamične trdnosti materialov se v laboratorijskih in industrijskih okoljih uporabljajo za testiranja in raziskave na področju mehanike loma in običajno delujejo s pomočjo servohidravličnih ali servopnevmatskih pogonov. Vsebujejo vse več elektronskih in mikroprocesorsko krmiljenih komponent, s pomočjo katerih dosegajo ustrezno dinamiko ter sposobnost shranjevanja in obdelave signalov.

Prispevek opisuje načrtovanje, izvedbo in delovanje prilagodljive naprave za preizkušanje dinamične trdnosti materialov, ki bazira na osnovi linearne elektro-hidravlične servoosi z zaprtozančno regulacijo sile. Za krmiljenje komponent je vgrajen večjedrni krmilnik proizvajalca Beckhoff, na katerem se hkrati izvaja krmilni program z realno časovno regulacijo sile, kakor tudi vmesnik človek-stroj v Windows okolju. Predstavljena naprava je zmožna dosegati sile do 40 kN pri hitrostih testiranja do 20 Hz.nih režimih.

Ključne besede:
servohidravlika, regulacija sile, visoko dinamično obratovanje, testiranje utrujenosti materiala

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri