+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Validacija merilnega sistema za merjenje pretoka plina z laminarnim tokovnim elementom

29. julija, 2020 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Doc. dr. Gregor Bobovnik, univ. dipl. inž., Klara Arhar, dipl. inž. str. (UN), izr. prof. dr. Jože Kutin, univ. dipl. inž., vsi Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo

Povzetek:
Merilno zaznavalo laminarnega merilnika pretoka je laminarni tokovni element, katerega pretočni prerez sestavljajo kapilarne cevke oz. reže. V prisotnosti toka plina se v laminarnem tokovnem elementu vzpostavijo laminarne tokovne razmere, zato bi lahko v idealnih razmerah kot merilni model za določanje pretoka plina uporabili Hagen-Poiseuillovo enačbo, ki podaja linearno odvisnost masnega toka plina od tlačnega padca v laminarnem tokovnem elementu. Ker pa v praksi niso izpolnjene vse predpostavke, na katerih temelji ta enačba, uporabimo nekoliko modificiran merilni model. V prispevku bomo predstavili merilni model, ki temelji na uporabi brezdimenzijskih parametrov. Za konkreten primer je z uporabo rezultatov umerjanja prikazana postavitev tovrstnega merilnega modela in spremljajoča analiza merilne negotovosti. Predstavljeni so tudi rezultati primerjalnih meritev pretoka suhega zraka z laminarnim merilnikom in merilnim sistemom s kritičnimi merilnimi šobami. Rezultati primerjave so ovrednoteni z vrednostjo En in dokazujejo ustreznost merilnega modela in pripadajočih merilnih negotovosti merjenega pretoka z laminarnim merilnikom pretoka.

Ključne besede:
laminarni tokovni element, laminarni merilnik, merilni model, analiza merilne negotovosti, primerjalne meritve

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri