+386 1 47 71 704 ventil@fs.uni-lj.si

Prehod v celovito opredelitev CAD-modela (MBD)

29. julija, 2020 | Izpostavljeni članki, Znanstveni in strokovni članki

Uroš Urbas, mag. inž., Doc. dr. Nikola Vukašinović, univ. dipl. inž., dr. Ivan Demšar, univ. dipl. inž., vsi Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo

Povzetek:
Inženirska risba je univerzalna metoda prenosa in prikaza konstrukcijskih zahtev. Že od pojava 3D modelirnih programov pa se obljublja pohitritev tega koraka. Celovita opredelitev modela ali MBD je vzhajajoča tehnologija, ki omogoča hitrejši razvojni cikel in hitrejšo izdelavo in dimenzijsko kontrolo. Je ena od komponent industrije 4.0 in predstavlja boljši način prenosa podatkov med vsemi deležniki v življenjskem ciklu izdelka. MBD omogoča avtomatski prenos informacij iz faze konstruiranja v kasnejše procese, kot sta proizvodnja in kontrola kakovosti. V članku so predstavljeni tehnologija MBD in koraki pri njeni uporabi, prav tako pa primer uporabe MBD na modelu hidravličnega valja.

Ključne besede:
MBD, celovita opredelitev modela, CAD, 3D dokumentacija, tolerance, obdelava

Znanstveni in strokovni članki

Z nadaljno uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljno uporabo te spletne strani oz. s klikom na gumb "Se strinjam", se strinjate z uporabo piškotkov.

Zapri